Istorie

Awesome Image

Denumirea comunei Coroiești

Denumirea comunei Coroiești derivă de la numele unui mare boier, pe nume Coroi, a cărui moștenire se întindea în jurul actualei comune, aproximativ cu două veacuri în urmă. De-a lungul secolelor, țăranii și-au pierdut pământurile datorită spolierii la care erau supuși de către proprietari, și denumirea satului s-a schimbat luând numele celui care exploata munca localnicilor. Bătrânii satelor spun că satul Coroiești, se numea Slobozia și era un sat razasesc, care datează din vremea lui Ștefan cel Mare iar satul Movileni se crede că ar dată tot de pe urma lui Ștefan cel Mare iar numele derivă de la "movila" care se află în centrul satului.

Awesome Image
Așezare

___

Din punct de vedere geografic, comuna Coroiești este situată în partea de sud-vest a județului Vaslui. La nord se învecinează cu comuna Puiesti, la est cu comunele Pogana și Ciocani, la sud cu comună Ivești și la vest cu județul Bacău.

Awesome Image
Suprafață

___

Comuna Coroiești are o suprafață de 7493ha, este formată din satele Coroiești, Chileni, Mireni, Movileni și Pacurești.

Awesome Image
Reședința de comună

___

Reședința de comună, satul Coroiești de Jos, este situată pe valea pârâului Coroiești, în dreptul confluenței acestuia cu pârâul Dumbravă-Pereschiv, pe un teritoriu cu urme de locuire omenească în secolul IV e.n. În anul 1966 numără 721 locuitori, iar în anul 1977 avea 722 de locuitori. Economia are caracter agricol. Satul Coroiești de Jos a fost înființat de lucrătorii pălmași, deci este un sat de clăcași, care lucrau pământurile proprietarilor ce au urmat de-a lungul secolelor.

Awesome Image
Chilieni

___

Satul Chilieni, după cele relatate de bătrâni, a avut primele așezări în mijlocul unei mari păduri. Primele familii care s-au așezat în aceste locuri au fost Ignatestii, Buzamestii, Capatanarii veniți din părțile Brăilei, care căzuseră în dizgrația domnitorului Ion Ducă. Denumirea satului provine de la chiliile călugărilor instalate în partea locului și care slujeau la mănăstirea ce se află în această pădure după care și pădurile care sunt astăzi și-au luat denumirea: Pădurea Mănăstirii, Pădurea Icoanei. Satul este format din două părți: Chilieni de Sus și Chilieni de Jos.

ro_RORomanian